XIII Mostra de Cinema Espiritual

Datesdel 15 al 30 de novembre de 2016

La Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, organitza per tercer any consecutiu la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa” i els Verdi Park i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

Enguany, la Mostra acull 20 pel·lícules, que reflecteixen tant la sensibilitat d’alguna o algunes de les tradicions religioses com les grans qüestions que tot ésser humà es fa en algun moment de la seva trajectòria vital: el sentit de la vida i de la mort, la llibertat, l’amor, les malalties, la justícia i la solidaritat des d’una perspectiva transcendent, etc. En definitiva, són pel·lícules que conviden a la reflexió i no deixen indiferent l’espectador.

El format cinefòrum de la Mostra permet la presència de prop d’una trentena d’especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses, que fan la presentació de la pel·lícula i condueixen el debat posterior.

La novetat destacada d’aquesta edició és la incorporació dels Verdi Park de Barcelona i de diversos centres penitenciaris de Catalunya i algunes universitats i entitats culturals i socials. Gràcies a aquesta suma d’esforços, enguany doblem el nombre de sales de projecció, un indicador que mostra la bona acollida i la clara consolidació d’aquest certamen. Una altra novetat és que la Mostra s’adhereix a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya.

Desitjo que aquesta nova edició de la Mostra contribueixi a acostar a la ciutadania l’extraordinària riquesa de la diversitat religiosa que existeix al nostre país, a fer visibles les diferents manifestacions religioses i espirituals i a afavorir el diàleg interreligiós.

No puc acabar aquestes ratlles sense una menció i un agraïment especial a qui, durant anys, ha estat l’ànima i l’impulsor de la Mostra de Cinema Espiritual, mossèn Peio Sánchez, que continua prestant-nos la seva inestimable col·laboració en l’organització del certamen.

Encarem aquesta tretzena edició, la tercera que organitzem, amb molta il·lusió. Us hi esperem!


Enric Vendrell i Aubach
Director general d’Afers Religiosos

A jamaâ (La mesquita)

(2010) - Daoud Aoulad-Syad. 1h 25 min
Per al rodatge d’una pel·lícula es construeixen els escenaris en parcel·les llogades per la gent del poble. En aquests platós s’hi construeix una mesquita a la parcel·la d’en Moha. Al final del film, l’equip de rodatge marxa del poble i els veïns enderroquen els platós; però la mesquita ha esdevingut un lloc per a l’oració, la qual cosa és un desastre per a en Moha.

Filmoteca - 18 de novembre - 19:00

Falling

(2016) - Ana Rodríguez Rosell. 1h 29 min
Després d’una dolorosa separació, l’Aslan cita l’Alma a la República Dominicana, on van viure els millors anys de matrimoni. Ella accedeix a passar amb ell 24 hores per aconseguir les claus de la casa que han compartir durant més de 20 anys. És possible recuperar un amor traït? Pot l’amor redimir? Ve l’amor del més enllà?

Verdi Park – Barcelona - 24 de novembre - 19:30. Amb l’assistència de la directora del film.

Fatima

(2015) - Philippe Faucon. 1 h 19 min
La Fatima treballa netejant a Marsella des de fa anys. Amb dificultats, tira endavant les seves dues filles, l'assenyada Nesrine i la rebel Souad. Els reptes es multipliquen i fan difícil la integració, però la dignitat no es perd. La tragèdia silenciosa de sobreviure va acompanyada d'una enorme humanitat. La fidelitat a la seva cultura i a la seva tradició dóna força a la Fatima per vèncer.

Verdi Park – Barcelona - 26 de novembre - 19:30

Free in Deed

(2015) - Jake Mahaffy. 1h 40 min
Una mare soltera porta el seu fill petit a l’església perquè el curin. El ministre pentecostal que l’atén es veu obligat a enfrontar-se a la malaltia incurable del nen, als seus propis dimonis interiors i a la seva fe. El film constitueix una crítica a les esglésies espectacle i a les promeses de miracles.

Filmoteca - 22 de novembre - 20:00

Human

(2015) - Yann Arthus-Bertrand. 2h 23 min
El rostre de la humanitat. Viatge imprescindible des del testimoni de persones de 60 països, amb la bellesa de les imatges del fotògraf Yann Arthus-Bertrand i el contrapunt de la música multiètnica del francomarroquí Armand Amar. Una obra compromesa que vol donar imatge i veu als éssers humans perquè reconeguem la nostra aliança comuna.

Verdi Park – Barcelona - 25 de novembre - 19:00

Iluminacja ('Il·luminació')

(1973) - Krzysztof Zanussi. 1h 31 min
Aquesta biografia espiritual i intel·lectual sobre l’entrada en l’adultesa d’un estudiant de física va rebre el Gran Premi al Festival de Locarno. Narrada com un mosaic de drama, conferències científiques i escenes documentals, s’inspira en la llibertat narrativa del “Doctor Faust”.

Filmoteca - 15 de novembre - 20:00 // 29 de novembre - 21:30

Land of Mine. Bajo la arena

(2015) - Martin Zandvliet. 1h 40 min
Aquesta història de presoners de guerra alemanys enviats a eliminar mines a Dinamarca després de la Segona Guerra Mundial ha estat premiada en diferents festivals. Es creu que més de 2.000 soldats alemanys es van veure obligats a retirar mines, i gairebé la meitat d'ells van perdre-hi la vida. Pot la revenja rescabalar del dolor infringit? La reconciliació com a exigència d'humanitat.

Verdi Park – Barcelona - 27 de novembre - 19:30

Learning to Drive (Aprenent a conduir)

La directora catalana torna pels camins de La meva vida sense mi i La vida secreta de les paraules. Aquest conte metafòric sobre la possibilitat de tornar a començar col·loca en el mateix vehicle dos grans actors: Patricia Clarkson i Ben Kingsley, que ens mostren com dues formes de vida oposades culturalment i religiosament arriben a ajudar-se.


Escola Jesuïtes Casp – Barcelona - 16 de novembre - 20:00
Caixa Fòrum Girona – Girona - 17 de novembre - 19:00
Universitat Autònoma de Barcelona – Cerdanyola del Vallès - 21 de novembre - 12:00
Caixa Fòrum Tarragona – Tarragona - 23 de novembre - 19:00
Caixa Fòrum Lleida – Lleida - 24 de novembre - 19:00
Centre Catòlic de Blanes – Blanes - 24 de novembre - 20:00
Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià – Barcelona - 25 de novembre - 20:30
Cinema els Lluïsos d’Horta – Barcelona - 28 de novembre - 19:30
Cinema Catalunya de Terrassa – Terrassa - 29 de novembre - 21:00

Le chat du rabbin (El gat del rabí)

(2011) - Antoine Delesvaux i Joann Sfar. 1h 40min
Film d’animació. El gat d’un rabí es menja un lloro parlador i adquireix la capacitat de parlar, i a més esdevé un estudiós de les creences del seu amo. El film defensa la llibertat i l’esperit crític davant de les formes encarcarades i institucionals de les religions.


Filmoteca - 25 de novembre - 19:00

L’editor de llibres (Genius)

(2016) - Michael Grandage. 1h 44 min
Un gran elenc d'actors (Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman i Dominic West) presenta aquesta pel·lícula biogràfica sobre el gran editor Max Perkins i la seva relació personal amb l'excèntric Thomas Wolfe. Una reflexió sobre la creació literària i sobre com ningú no crea sol. El geni de l'artista més enllà de la seva obra.

Verdi Park – Barcelona - 30 de novembre - 19:30

Les innocentes

(2016) - Anne Fontaine. 1 h 40 min
Una pel·lícula polonesa inquietant sobre les tribulacions d'una comunitat de monges en el marc de la Segona Guerra Mundial. La Mathilde, una metgessa generosa i atea, arriba a la comunitat per ajudar les monges. La confrontació amb la violència explora les qüestions religioses i morals entorn de la fe, el sofriment i la naturalesa del mal des d'un punt de vista femení.

Verdi Park – Barcelona - 28 de novembre - 19:30

Maravillosa familia de Tokio. What a wonderful family!

(2016) - Yôji Yamada. 1 h 48 min
Un ancià s'oblida de l'aniversari de la seva esposa. Després li fa un regal, però ella li demana el divorci i tota la família entra en estat de xoc. Després de La trilogia del samurai i en la línia d'Una família de Tòquio, Yamada ens ofereix, en forma de comèdia, una història sobre l'evolució de la família i el que es perd, rere l'ombra d'Ozu, sobre la veritat de l'amor.

Verdi Park – Barcelona - 23 de novembre - 19:30

Obce cialo ('Cos estrany')

(2014) - Krzysztof Zanussi. 1 h 57 min
Darrera pel·lícula de Zanussi. L’Angelo està enamorat de la Kasia, però ella vol ser monja. Comença a treballar en una empresa d’èxit i coneix la seva atractiva i ambiciosa cap, la Kris, que el compromet i el corromp. Dos amors, dos mons: on és la veritable llibertat?


Filmoteca - 15 de novembre - 20:00 // 29 de novembre - 21:30

Persona non grata

(2005) - Krzysztof Zanussi. 1h 50 min
Un ambaixador torna a casa per assistir al funeral de la seva esposa i s’enfronta al seu vell amic, de qui sospita que ha tingut una aventura amb la dona morta. El humanista Zanussi ens planteja com salvaguardar la bondat enmig d’un món d’interessos i com viure la vida des de més enllà de la mort.

Filmoteca - 19 de novembre - 19:30

Rok spokojnego glonca ('L'any del sol tranquil')

(1984) - Krzysztof Zanussi. 1h 46 min
Lleó d’Or al Festival de Venècia. Després de la Segona Guerra Mundial, una dona polonesa, el marit de la qual no ha tornat del front, i la seva anciana mare viuen en la pobresa. Un soldat americà irromp a les seves vides. El film descriu l’amor en temps de guerra i la victòria dels perdedors.

Filmoteca - 16 de novembre - 21:30 // 27 de novembre - 19:00

Se Dio vuole (Si Déu vol)

(2015) - Edoardo Maria Falcone. 1h 27 min
Rere la pista de Don Camilo i Don Peppone, Si Déu vol és la primera obra amb què Edoardo Falcone obté el David di Donatello al millor director novell de l'any 2015. La pel·lícula comença com una comèdia italiana d'estil costumista que diverteix l'espectador i que desemboca en un drama al voltant del sentit de la vida.

Caixa Fòrum Tarragona – Tarragona - 15 de novembre - 19:00
Caixa Fòrum Lleida – Lleida - 17 de novembre - 19:00
Centre Catòlic de Blanes – Blanes - 17 de novembre - 20:00
Patronat Parroquial de Vilassar de Mar - Vilassar de Mar - 18 de novembre - 20:30
Cinema els Lluïsos d’Horta – Barcelona - 28 de novembre - 19:30
Cinema Catalunya de Terrassa – Terrassa - 22 de novembre - 21:00
Caixa Fòrum Girona – Girona - 24 de novembre - 19:00
Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia – Barcelona - 25 de novembre - 19:00
Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià – Barcelona - 26 de novembre - 19:00
Universitat Autònoma de Barcelona – Cerdanyola del Vallès - 28 de novembre - 12:00

Serce na dloni (‘El cor al palmell de la mà’)

(2008) - Krzysztof Zanussi. 1h 36 min
Comèdia negra sobre un ric propietari que necessita la donació d’un cor per sobreviure i un jove perdedor, aspirant a suïcida. El suïcidi potencial pot aportar un donant ideal. El film reflexiona sobre el capitalisme salvatge, el sentit de la vida, el relativisme ètic i la mort de Déu com a grans temes.

Filmoteca - 17 de novembre - 21:30

The Fourth Direction (La quarta direcció)

(2015) - Gurvinder Singh. 1h 55 min
Violència versus religió. Interessant film del director indi Gurvinder Singh que ens situa enmig de l’enfrontament repressiu del Govern indi contra la minoria independentista sikh. La pel·lícula mostra les conseqüències personals i quotidianes de les lluites de poder, que tenen poc a veure amb la religió.

Filmoteca - 26 de novembre - 19:30

The Vessel (El navío)

(2016) – Julio Quintana. 1 h 26 min
Leo és l'únic supervivent del tsunami que fa deu anys va arrasar la seva petita escola de primària, situada en un remot llogarret. Ara Leo es proposa de construir, en tan sols uns dies, un vaixell amb les restes de les aules, gesta que sorprendrà i despertarà l'entusiasme de tot el poble, adormit durant molts anys.
Verdi Park – Barcelona - 23 de novembre - 19:30

Zycie jako smiertelna choroba przesnoszona droga plciowa (La vida com una malaltia mortal de transmissió sexual)

(2000) - Krzysztof Zanussi, 1h 39 min
Un metge posa en qüestió les seves creences quan afronta una malaltia terminal. La pel·lícula constitueix una meditació profunda sobre el sentit de la vida i la falta de fe. La història, narrada entre l’emoció i la reflexió, ens permet fer un passeig per diferents filosofies de la vida.

Filmoteca - 30 de novembre - 21:30

BARCELONA - Filmoteca de Catalunya

Pl. de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona
Tel. 93 567 10 70
web

BARCELONA - Verdi Park

C. Torrijos, 14. Barcelona
Tel. 93 238 79 90
web

BARCELONA - Centre d’estudis Cristianisme i Justícia

Roger de Llúria, 13. Barcelona
Tel. 93 317 23 38
web

BARCELONA - Escola Jesuïtes Casp

C. Casp, 25. Barcelona
Tel. 93 318 37 04
web

BARCELONA - Cinema els Lluïsos d'Horta

C. Feliu i Codina, 7. Barcelona
Tel. 93 427 73 27
web

BARCELONA - Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià

Pare Miquel de Sarrià, 8. Barcelona
Tel. 93 318 37 04
web

BLANES - Centre Catòlic de Blanes

C. Roig i Jalpí, 16. Blanes
Tel. 972 35 35 52
web

CERDANYOLA DEL VALLÈS - Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la UAB, Pl. Cívica, s/n. Bellaterra
Tel. 93 581 11 11
web

GIRONA - CaixaForum (Auditori de l’EspaiCaixa)

Pl. Poeta Marquina, 11. Girona
Tel. 972 21 54 08
web

LLEIDA - CaixaForum

Av. Blondel, 3. Lleida
Tel. 973 27 07 88
web

TARRAGONA - CaixaForum

C. de Cristòfol Colom, 2. Tarragona
Tel. 977 24 98 71
web

TERRASSA - Cinema Catalunya de Terrassa

C. Sant Pere, 9. Terrassa
Tel. 93 788 53 76
web

VILASSAR DE MAR - Patronat Parroquial de Vilassar de Mar

C. Montserrat, 8. Vilassar de Mar
Tel. 93 759 08 91
web

Programa GENERAL
Calendari projeccions
Programa BARCELONA - Filmoteca de Catalunya
Programa BARCELONA - Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià
Programa BARCELONA - Jesuïtes de Casp i Cristianisme i Justícia
Programa BARCELONA - Lluïsos d’Horta
Programa BLANES
Programa CERDANYOLA DEL VALLÈS - Universitat Autònoma de Barcelona
Programa GIRONA
Programa LLEIDA
Programa TARRAGONA
Programa TERRASSA
Programa VILASSAR DE MAR - Patronat Parroquial de Vilassar de Mar
Imatge del Cartell
Cartell Animat
Evolució de la Mostra 2014 - 2015 - 2016 i infografia