XIV Mostra de Cinema Espiritual

Dates: del 15 al 30 de novembre de 2017

CINEMA PER AL DIÀLEG I LA DIVERSITAT

Atesa la situació de bloqueig de les finances de la Generalitat imposat pel Govern de l’Estat, la Direcció General d’Afers Religiosos ha hagut de fer un esforç important per tirar endavant l’edició d’enguany de la Mostra. Però ho hem aconseguit, gràcies a la complicitat i la col·laboració de moltes persones, entitats culturals i religioses, universitats i els centres penitenciaris de Catalunya.

Enguany la Mostra acull 20 pel·lícules i un curtmetratge: destaquem el cicle dedicat a Terrence Malick a la Filmoteca; films dirigits per directors com Martin Scorsese o Mel Gibson; pel·lícules que fan visibles diferents tradicions religioses i d’altres que tenen com a fil conductor els grans aspectes que preocupen la humanitat: la vida i la mort, l’amor i la guerra, la llibertat, les malalties, els refugiats, la justícia i la solidaritat, etc.

El format cinefòrum permet la presència d’una seixantena d’especialistes en el món del cinema, professors universitaris, periodistes i membres de diferents confessions religioses, que presenten les pel·lícules i condueixen el debat posterior.

Les 69 projeccions previstes en 30 sales d’arreu del territori, repartides en 12 ciutats, posen de manifest any rere any l’èxit i la consolidació d’a quest certamen entre els principals festivals i mostres de cinema de Catalunya. D’altra banda, la celebració de la segona trobada de directors de festivals de cinema espiritual de tot el món i la participació enguany en el Religion Today Film Festival de Trento refermen el seu posicionament a nivell internacional.

Us animo a assistir-hi: fem entre tots que la Mostra sigui un aparador de la diversitat religiosa, la convivència i el diàleg interreligiós a casa nostra!


Enric Vendrell i Aubach
Director general d’Afers Religiosos
Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge

Badlands

(1973) - Terrence Malick. 95 min
La pel·lícula revelació de Malick, un professor de filosofia i literatura que escrivia guions. El rebel Kit (Martin Sheen) coneix la Holly (Sissy Spacek), una jove de 15 anys, i decideix fer el que calgui per triomfar. Però un assassinat converteix tots dos joves en la font d’inspiració de tots els amants fugitius de la història del cinema. El director explica amb un to poètic un relat dur, basat en fets reals. L'estètica de Terrence sorprendrà i perfilarà el que serà un estil cinematogràfic inconfusible.

Filmoteca - 15 de novembre - 20:00
Filmoteca - 26 de novembre - 21:30

Days of Heaven

(1978) - Terrence Malick. 95 min
Relat visual, preciós estèticament. Ningú no és perfecte. Tothom té a dins mig dimoni i mig àngel. A Texas, el 1916, dos amants que es fan passar per germans decideixen enganyar un jove terratinent (Sam Shepard), de qui creuen que té una malaltia que acabarà amb la seva vida en un any. El noi, en Bill (Richard Gere), convenç la seva amant, l’Abby (Brooke Adams), perquè es casi amb el terratinent per aprofitar-se de la seva fortuna. Les circumstàncies imposen sorpreses explicades per la germana d’en Bill (Linda Manz). Ja no queden paradisos però queda la fotografia de Néstor Almendros.

Filmoteca - 16 de novembre - 20:00

Diálogo de carmelitas

(1960) - Philippe Agostini i Raymond Leopold Bruckberger. 112 min
Clàssic indiscutible del cinema espiritual basat en la novel·la de Gertrud Von Le Fort sobre la qual va escriure la seva obra de teatre Georges Bernanos. Homenatge a Jeanne Moreau en el paper de la mare María de la Encarnación, una de les deu monges carmelites guillotinades per la Revolució Francesa. Una història real sobre la innocència i la ingenuïtat de la fe enmig de les convulsions històriques. Un film que ens parla de la mort, la por i l’orgull espiritual.

Verdi Park - 28 de novembre - 19:30

Dos mujeres

(2017) - Martin Provost. 117 min
Mai no és tard per al perdó i la reconciliació. Aquesta comèdia dramàtica sobre el retrobament de dues dones oposades, encara que unides pel passat que van compartir, permet mirar la vida des de l'optimisme. Una Catherine Deneuve magistral en complicitat amb Catherine Frot, que encarna una llevadora que viu feliç fins que tot comença a trontollar. Duel d'actrius que convida al canvi i la renovació, dirigit per un director expert en retrats de dones (Séraphine, Violette).

Verdi Park - 21 de novembre - 19:30

El fill de Saül

(2015) - László Nemes. 107 min
Oscar 2015 a la millor pel·lícula de parla no anglesa. El profund calat moral no només passa per una descripció de l'abast del mal al camp de concentració d’Auschwitz, sinó que també esdevé una recerca desesperada d'una gairebé impossible i religiosa bondat. La profunditat de l'abisme, el ressò dels crits de l'infern i la nit de la crueltat ho van cobrint tot. Com les foses en negre que divideixen la trama. Només s'obre una petita escletxa, potser una bogeria, potser un somriure esbossat, una llum infinitesimal. És possible rescatar la humanitat? Queda algun bri de vida en l’ésser humà?

Auditori de la Fundació Joan Maragall - 16 de novembre - 19:00
Teatre Principal d’Olot - 16 de novembre - 21:30
Centre de Lectura de Reus - 17 de novembre - 19:00
Cinema Casal de Vilafranca del Penedès - 21 de novembre - 20:00
Cinema Catalunya de Terrassa - 21 de novembre - 20:30
Cinema els Lluïsos d’Horta - 22 de novembre - 19:30
Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià - 22 de novembre - 20:30
CaixaForum Lleida - 23 de novembre - 19:00
Centre Catòlic de Blanes - 23 de novembre - 20:00
Auditori de l’EspaiCaixa de Girona - 24 de novembre - 17:00
Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia - 24 de novembre - 19:00
Sala Cinema UAB - 27 de novembre - 12:00
CaixaForum Tarragona - 28 de novembre - 18:30
Centre Moral i Instructiu de Gràcia - 30 de novembre - 19:00

Hasta el último hombre

(2016) - Mel Gibson. 131 min
Excessiva i genial pel·lícula basada en una història real. Mel Gibson és un ésser humà d'extrems, però la fe dels seus personatges forma part de la seva denominació d'origen. Durant el final de la Segona Guerra Mundial, el soldat i metge Desmond Doss es nega a agafar les armes per motius religiosos. El protagonista esdevé un heroi de guerra que odia la guerra i que salva les vides dels seus companys ferits i fins i tot dels seus enemics.

Verdi Park - 29 de novembre - 19:30

Knight of Cups

(2015) - Terrence Malick. 118 min
El títol de la pel·lícula fa referència a una carta del tarot del mateix nom. En Rick (representat per Christian Bale) és el rei de copes, un guionista que deambula entre l'èxit i el buit. A la veu de la consciència, recurs recurrent de Malick, s'hi uneixen les veus de les dones (Cate Blanchett i Natalie Portman), que encarnen els principis de la vida. Dividida en vuit capítols introduïts per una carta del tarot, també podem definir en vuit adjectius les crítiques aconseguides: fascinant, tòxica, audaç, decadent, onírica, perspicaç, impenetrable i beatífica.

Filmoteca - 18 de novembre - 19:30
Filmoteca - 29 de novembre - 21:30

Lo que de verdad importa

(2017) – Paco Arango. 113 min
L’Alec és un enginyer mecànic anglès amb una vida feta un embolic: sentimentalment va de parella en parella; el seu negoci –una botiga de reparació d’aparells elèctrics– és una ruïna i, per si no n'hi hagués prou, és addicte a les apostes. Quan tot s'esfondra, apareix un oncle-àngel que li proposa una opció per salvar-lo de l'enfonsament. Després de l'èxit de Maktub, Paco Arango es mou entre la comèdia i el drama, el realisme màgic i l'efectivisme hollywoodià. La intenció és clara: commoure els cors per ajudar en la lluita contra la malaltia i el dolor, especialment dels nens.

Escola Jesuïtes Casp - 15 de novembre - 20:00
Centre Catòlic de Blanes - 16 de novembre - 20:00
Sala M. Roser Carrau (Can Bisa) de Vilassar de Mar - 17 de novembre - 20:30
Sala Cinema UAB - 20 de novembre - 12:00
Cinema els Lluïsos d’Horta - 20 de novembre - 19:30
Facultat de Comunicació Blanquerna URL - 23 de novembre - 18:00
Centre Moral i Instructiu de Gràcia - 23 de novembre - 19:00
Centre de Lectura de Reus - 24 de novembre - 19:00
Cinema Catalunya de Terrassa - 27 de novembre - 20:30
Auditori de la Plana de l’Om de Manresa - 27 de novembre - 19:30
Cinema Casal de Vilafranca del Penedès - 28 de novembre - 20:00
Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià - 29 de novembre - 20:30
Auditori de la Fundació Joan Maragall - 30 de novembre - 19:00

Los caballos de Dios

(2012) - Nabil Ayouch. 113 min
Interpretació lliure dels atemptats terroristes que van tenir lloc el 16 de maig de 2003 a Casablanca. Un grup de joves, entre ells dos germans, que viuen en un barri de barraques de Casablanca són reclutats per un imam i adoctrinats per convertir-se en bombes humanes. Una anàlisi dels processos de radicalització on conflueixen causes econòmiques, socials i religioses. Cinema imprescindible per comprendre les arrels del mal i enfrontar-s’hi.

Verdi Park - 30 de novembre - 19:30

Marea humana (Human Flow)

(2017) - Ai Weiwei. 140 min
Documental sobre la crisi global de refugiats de la mà de l'artista i activista xinès Ai Weiwei. Filmat en 23 països, ofereix una impressionant quantitat de testimonis i un impuls moral implacable. Més de 65 milions de migrants que fugen de la fam, del canvi climàtic i de la guerra als seus països d'origen fan d'aquest documental una crida sincera a l’empatia i a l'aliança de la humanitat.

Verdi Park - 16 de novembre - 19:30

Mater Salvatoris

(2015) - Marc Barceló. 17min
Un nen solitari. Un poble aïllat als Pirineus. Una mare ha mort. El vent, que es fa veu del silenci, sembra la culpa i la desolació.
"Mater Salvatoris", curtmetratge de graduació de Marc Barceló, va rebre el premi a Millor Curtmetratge al FIC-CAT (Festival Internacional de cinema en català), el premi Unilabur al Cortada-Festival de Cortos de Vitoria, el premi a Millor Curtmetratge Internacional al FICME de Colòmbia i premi del públic al Kinoarte (Brasil), a més de ser finalista al Tel Aviv International Student Film Festival. "Mater Salvatoris" ha estat estrenat al Canal 33.

Facultat de Comunicació Blanquerna URL - 23 de novembre - 18:00
    (abans de la projecció de la pel·lícula “Lo que de verdad importa” )
Auditori de la Fundació Joan Maragall - 23 de novembre - 19:00
    (abans de la projecció de la pel·lícula “Storm: Letter of fire”)

Si Déu vol

(2015) - Edoardo Maria Falcone. 87 min
Una bonica història d'acceptació, tolerància i creixement personal. La vida familiar de Tommaso, un home de fermes creences atees i liberals, queda sacsejada quan el fill anuncia que vol fer-se capellà... La pel·lícula comença com una comèdia italiana d'estil costumista que diverteix l'espectador i que desemboca en un drama al voltant del sentit de la vida.

Aquesta pel·lícula es projecta a tots els centres penitenciaris de Catalunya, amb la col·laboració de la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia: CP Brians 1 i CP Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires); CP de Dones de Barcelona; CP de Joves (la Roca del Vallès); CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada); CP Mas d'Enric (el Catllar); CP Ponent (Lleida); CP Puig de les Basses (Figueres), i CP Quatre Camins (la Roca del Vallès)

Silence

(2016) - Martin Scorsese. 159 min
Segona meitat del segle XVII. Dos joves jesuïtes viatgen al Japó a la recerca del seu mentor, el conegut missioner pare Ferreira, de qui es diu que ha renunciat a la seva fe sota tortura. Ells mateixos viuran la violència amb què les autoritats japoneses persegueixen els cristians. Per als més allunyats de la fe, resultarà una pel·lícula estranya, inquietant i amb probabilitat incòmodament confessant. Als creients que esperen una pel·lícula de vida de sants missioners i màrtirs, els resultarà decebedora per ambigua i falta de llum encegadora. Però al qui vulgui pensar i creure, potser el submergeix en un silenci habitat.

Verdi Park - 23 de novembre - 19:30

Song to Song

(2017) - Terrence Malick. 129 min
Dos triangles amorosos interrelacionats perseguint cadascú a la seva manera l'èxit en el món de la música. En aquesta cursa d'ambicions i seduccions hi apareix el pitjor dels éssers humans. Ryan Gosling, Rooney Mara, Michael Fassbender i Natalie Portman, sota la càmera nerviosa i contemplativa de Malick, queden encadenats en una trama on és difícil ser una bona persona.

Filmoteca - 24 de novembre - 19:30

Storm: Letter of fire

(2017) - Dennis Bots. 100 min
Pel·lícula d'aventures que ens trasllada al segle XVI, en el temps de la Reforma protestant, una època en què la llibertat d’expressió estava amenaçada a Europa. Gràcies al descobriment de la impremta, és possible per primer cop a la història difondre les idees a gran escala. El petit Storm, fill de l'impressor Klaas, posseeix una carta oculta del mateix Martí Luter, i per aquesta raó és perseguit per la Inquisició. Ajudat per Marieke, una misteriosa noia que viu a les clavegueres subterrànies d'Anvers, prova d'aconseguir que aquest text surti a la llum. La pel·lícula constitueix un cant a la llibertat.

Verdi Park - 15 de novembre - 19:30
Auditori de l’EspaiCaixa de Girona - 17 de novembre - 17:00
Cinema Catalunya de Terrassa - 20 de novembre - 20:30
CaixaForum Tarragona - 21 de novembre - 18:30
Auditori de la Fundació Joan Maragall - 23 de novembre - 19:00
CaixaForum Lleida - 24 de novembre - 19:00
Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià - 24 de novembre - 20:30
Centre de Lectura de Reus - 25 de novembre - 18:00
Centre Cívic Urgell de Barcelona - 27 de novembre - 18:00
Cinema els Lluïsos d’Horta - 29 de novembre - 19:30
Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia - 30 de novembre - 19:00
Centre Catòlic de Blanes - 30 de novembre - 20:00

The New World

(2005) - Terrence Malick. 133 min
En el segle XVII es funda la colònia americana de Jamestown (Virgínia). Relectura de la llegenda de la història d'amor entre un ambiciós oficial, en John Smith (Colin Farrell), i una ingènua princesa índia, la Pocahontas (Q'orianka Kilcher), dividits entre els seus deures i els seus sentiments. La fascinació i el lirisme de Malick al servei del contrast entre la innocència i la civilització que ens endinsa en la complexitat del drama humà. Només la força de l’amor és capaç de vèncer l’amor.

Filmoteca - 22 de novembre - 20:00

The Thin Red Line

(1998) - Terrence Malick. 163 min
Obra mestra i cabdal del cinema contemporani. Durant la Segona Guerra Mundial, un grup de soldats nord-americans combat contra l'exèrcit japonès per conquerir un turó estratègic. Sean Penn, Jim Caviezel, Nick Nolte, Elias Koteas, Ben Chaplin, Dash Mihok, John Cusack i George Clooney, entre d'altres, donen vida a aquesta meditació existencialista sobre el sentit de la violència i com l'empremta de la bondat no queda definitivament esborrada.

Filmoteca - 21 de novembre - 20:00
Filmoteca - 30 de novembre - 18:30

The Tree of Life

(2011) - Terrence Malick. 139 min
Obra mestra i controvertida del cinema espiritual. La història de la salvació explicada a partir de la vida d'una família on la gràcia, l’amor i la tendresa, encarnats per la mare (Jessica Chastain), queden eclipsats pel pecat (representat pel pare, Brad Pitt), que es transmet de pares a fills en la vida de l'adolescent Jack (Hunter McCracken). La redempció triomfa però deixa el Jack adult (Sean Penn) amb els interrogants clau de l'home contemporani davant de l'existència de Déu.

Filmoteca - 23 de novembre - 20:00

To the Wonder

(2012) - Terrence Malick. 112 min
L'amor humà i l'amor diví. És possible l'amor de la Marina i el Neil? Es revelarà el Déu amagat enmig de la nit fosca del sacerdot? En el deambular d'aquesta bonica i exasperant narració, profunda i epitelial, lluminosa i depriment, gairebé bipolar en últim extrem, l'esforçat espectador queda desconcertat. Ben Affleck, Olga Kurylenko, Rachel McAdams i el capellà Javier Bardem al servei d'amors impossibles.

Filmoteca - 17 de novembre - 19:30

Una bolsa de canicas

(2017) - Christian Duguay. 110 min
Una història extraordinària plena d’emoció i esperança. Dos petits germans jueus fugen a través de França durant l'ocupació alemanya en la Segona Guerra Mundial. Basada en l'èxit de la novel·la autobiogràfica de Joseph Joffo, tracta amb actualitat el patiment dels nens separats de les seves famílies pels conflictes bèl·lics. Cridat a commoure, aquest drama històric apunta a l’encontre entre les religions.

Verdi Park - 22 de novembre - 19:30

Voyage of Time

(2016) - Terrence Malick. 90 min
Com una explanació dels vint minuts sobre la creació introduïts en L'arbre de la vida, aquest primer documental de Malick, acompanyat per la veu de Cate Blanchett, és una interpretació artística de la història de l'univers. La immensitat còsmica explicada entre el telescopi i el microscopi recorrent l'origen de l'univers, la formació de la Terra, l'evolució de les espècies, l'alba de la civilització i el final de la història acompanyat de la potència musical i de comentaris/oracions en off en diàleg amb la naturalesa o Déu.

Filmoteca - 19 de novembre - 19:30

BARCELONA - Filmoteca de Catalunya

Pl. de Salvador Seguí, 1-9. Barcelona
Tel. 93 567 10 70
web

BARCELONA - Verdi Park

C. Torrijos, 49. Barcelona
Tel. 93 238 79 90
web

BARCELONA - Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna

de Valldonzella, 12. Barcelona
Tel. 93 253 31 08
web

BARCELONA - Centre Cívic Urgell

d'Urgell, 145. Barcelona
Tel. 93 453 64 80
web

BARCELONA - Centre d’estudis Cristianisme i Justícia

Roger de Llúria, 13. Barcelona
Tel. 93 317 23 38
web

BARCELONA - Centre Moral i Instructiu de Gràcia

Ros d’Olano, 9. Barcelona
Tel. 93 218 19 64
web

BARCELONA - Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià

Pare Miquel de Sarrià, 8. Barcelona
Tel. 93 318 37 04
web

BARCELONA - Centre Passatge (Auditori de la Fundació Joan Maragall)

València, 244, 1r. Barcelona
Tel. 93 488 08 88
web

BARCELONA - Cinema els Lluïsos d'Horta

C. Feliu i Codina, 7. Barcelona
Tel. 93 427 73 27
web

BARCELONA - Escola Jesuïtes Casp

C. Casp, 25. Barcelona
Tel. 93 318 37 04
web

BLANES - Centre Catòlic de Blanes

C. Roig i Jalpí, 16. Blanes
Tel. 972 35 35 52
web

CERDANYOLA DEL VALLÈS - Universitat Autònoma de Barcelona

Campus de la UAB, Pl. Cívica, s/n. Bellaterra
Tel. 93 581 11 11
web

GIRONA - CaixaForum (Auditori de l’EspaiCaixa)

Pl. Poeta Marquina, 11. Girona
Tel. 972 21 54 08
web

LLEIDA - CaixaForum

Av. Blondel, 3. Lleida
Tel. 973 27 07 88
web

MANRESA - Auditori de la Plana de l’Om de Manresa

Plana de l'Om, 5. Manresa
Tel. 93 875 34 02
web

OLOT - Teatre Principal d’Olot

Passeig d'en Blay, 5. Olot
Tel. 972 27 91 38
web

REUS - Centre de Lectura de Reus

Carrer Major, 15. Reus
Tel. 977 77 31 12
web

TARRAGONA - CaixaForum

C. de Cristòfol Colom, 2. Tarragona
Tel. 977 24 98 71
web

TERRASSA - Cinema Catalunya de Terrassa

C. Sant Pere, 9. Terrassa
Tel. 93 788 53 76
web

VILAFRANCA DEL PENEDÈS - Sala Zazie – Cinema Casal

Rambla de Nostra Senyora, 37. Vilafranca del Penedès
Tel. 93 890 12 48
web

VILASSAR DE MAR - Sala M. Roser Carrau (Can Bisa)

C. Montserrat, 8. Vilassar de Mar
Tel. 93 759 08 91
web

Programa GENERAL
Programa BARCELONA - Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna
Programa BARCELONA - Centre Cívic Urgell
Programa BARCELONA - Centre d'estudis Cristianisme i Justícia
Programa BARCELONA - Centre Moral i Instructiu de Gràcia
Programa BARCELONA - Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià
Programa BARCELONA - Centre Passatge (Auditori de la Fundació Joan Maragall)
Programa BARCELONA - Lluïsos d’Horta
Programa BARCELONA - Jesuïtes de Casp
Programa BLANES - Centre Catòlic de Blanes
Programa CERDANYOLA DEL VALLÈS - Universitat Autònoma de Barcelona
Programa GIRONA - CaixaForum (Auditori de l’EspaiCaixa)
Programa LLEIDA - CaixaForum
Programa MANRESA - Auditori de la Plana de l’Om de Manresa
Programa OLOT - Teatre Principal d’Olot
Programa REUS - Centre de Lectura de Reus
Programa TARRAGONA - CaixaForum
Programa TERRASSA - Cinema Catalunya
Programa VILAFRANCA DEL PENEDÈS - Cinema Casal
Programa VILASSAR DE MAR - Sala M. Roser Carrau (Can Bisa)
Cartell (pdf)
Evolució de la Mostra 2014 - 2017 i infografia